Πρόγραμμα | Συγκομιδή της ελιάς στο ΚΠΙΣΝ

…ένα πρόγραμμα για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

credits: Φ&Υ ΚΠΙΣΝ

Εάν η αειφορία (sustainability) είχε ένα σύμβολο θα πρέπει να ήταν το δένδρο της ελιάς. Δίνει τα πάντα στον άνθρωπο, τροφή, υγεία, ομορφιά, δύναμη, φως, ζεστασιά και δεν του ζητάει τίποτα. Μόνο ένα χρόνο ξεκούραση από τη μία καρποφορία στην άλλη.

Η ελιά, το δένδρο και οι καρποί της, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας. Αναπόσπαστη εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος σε κάθε σημείο της, αντιπροσώπευε ανέκαθεν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, αλλά είναι και το προϊόν εκείνο που αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη τον πυρήνα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η ιδέα είναι να προσκληθούν νέοι άνθρωποι (π.χ. μαθητές Λυκείου από σχολεία όμορων με το ΚΠΙΣΝ περιοχών) να παρακολουθήσουν τη συγκομιδή των καρπών από τα ελαιόδεντρα του Πάρκου ΣΝ, την έκθλιψη και την παραγωγή του ελαιολάδου και να δοκιμάσουν το προϊόν. Θα αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό μία πρωτόγνωρη, βιωματική εμπειρία αειφορίας, προστασίας, αλλά και ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος, άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική πραγματικότητα του τόπου μας.

Η ενημέρωση, καθοδήγηση και προετοιμασία των μαθητών θα γίνει με τη βοήθεια ειδικών, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.


Διαβάστε…

 Το 2021 και το 2022, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά της Ερμής-Δημαράκης Στ. Α.Ε.

Γίνε Φίλος και Υποστηρικτής σήμερα!

Σε συνεργασία με:
  • ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ