Πρόγραμμα | Συγκομιδή της ελιάς, Νοέμβριος 2021

Οι Φίλοι & Υποστηρικτές ΚΠΙΣΝ υλοποίησαν στις αρχές Νοεμβρίου για πρώτη φορά, το πρόγραμμα “Συγκομιδή της ελιάς” στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ , το γραφείο H.Pangalou and Associates και με την πολύτιμη συμβολή -για το εκπαιδευτικό μέρος- του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν το Πάρκο ΣΝ και συμμετείχαν στο πρόγραμμα περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες από το 14ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο Καλλιθέας.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν αρχικά για το ΚΠΙΣΝ ως κέντρο βιωσιμότητας και περπάτησαν μέχρι τον Μεσογειακό κήπο, όπου έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το δέντρο της ελιάς, την καλλιέργεια και την αειφορική της προσέγγιση, καθώς και για την ιστορική και οικονομική σημασία της ελαιοπαραγωγής διαχρονικά.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διαδικασία της συγκομιδής των ελαιοκάρπων από εξειδικευμένα συνεργεία. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος συζήτησαν για τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν βιωματικά σε μια πρωτότυπη γευσιγνωστική εμπειρία, δοκιμάζοντας -με την καθοδήγηση ειδικών- εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Με το πρόγραμμα της “Συγκομιδής της ελιάς” οι Φίλοι & Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φ&Υ ΚΠΙΣΝ) φιλοδοξούν να προσφέρουν σε μαθητές και μαθήτριες που ζουν στην πόλη, τη δυνατότητα μιας πρωτόγνωρης, βιωματικής εμπειρίας αειφορίας, προστασίας, αλλά και ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος, που συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική πραγματικότητα του τόπου μας και τα επόμενα χρόνια να γίνει δυνατό να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες.

Η πρώτη αυτή πιλοτική προσπάθεια άφησε εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αφού αξιολογηθεί και επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα, ο στόχος είναι να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, ώστε να αφορά περισσότερα παιδιά από σχολεία της περιοχής και του ευρύτερου αστικού ιστού.

 

Οι Φ&Υ ΚΠΙΣΝ ευχαριστούν για τη συνεργασία τους κατά την προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος την ΚΠΙΣΝ ΑΕ, το γραφείο H.Pangalou and Associates, το Δήμο Καλλιθέας, καθώς και το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης για την προσφορά του εκπαιδευτικού υλικού και τη συμμετοχή των εκπαιδευτών της.

Η “Συγκομιδή της ελιάς” τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας.


 


Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά της
Ερμής-Δημαράκης Στ. Α.Ε.

Γίνε Φίλος και Υποστηρικτής σήμερα!

Σε συνεργασία με:
  • ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ